Polędwiczka wieprzowa z musem drobiowo-pieczarkowym w delikatnej kapuście włoskiej z sosem żurawinowo-grzybowym

Polędwiczka wieprzowa z musem drobiowo-pieczarkowym w delikatnej kapuście włoskiej z sosem żurawinowo-grzybowym

Polędwiczka wieprzowa z musem drobiowo-pieczarkowym w delikatnej kapuście włoskiej z sosem żurawinowo-grzybowym

Piersi kurczaka mielimy, dodajemy przesmażone pieczarki i całość miksujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i pastą bazyliową. Kapustę parzymy wrzątkiem, polędwiczkę owijamy plastrami boczku. Kapustę rozkładamy tak aby powstał prostokąt, smarujemy musem z kurczaka i pieczarek, układamy polędwiczkę, wszystko zwijamy w rulon. Roladę zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, podajemy z sosem.

Sos: cebulę smażymy na maśle, dodajemy pokrojone podgrzybki. Całość zalewamy bulionem i zaciągamy zawiesiną z mąki i śmietany. Na koniec dodajemy żurawinę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Receptura na 4 porcje

  • 250 g pieczarek
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 6 listków kapusty włoskiej
  • bazylia, pieprz cayen, sól

Sos:

  • 100 g mrożonych podgrzybków
  • 100 g żurawiny
  • 300 ml bulionu
  • łyżka śmietany 36%
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!