Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy

Zupa pieczarkowa

Pieczarki, po umyciu i wysuszeniu należy pokroić na kawałki po długości. Podsmażyć je na patelni na maśle, a następnie wrzucić do przygotowanego uprzednio świeżego bulionu grzybowego. Gotować przez około 10 minut, a następnie dodać rozmieszaną śmietanę z mąką. By śmietana się nie zważyła należy przed wlaniem dodać do niej 2 łyżki gorącego wywaru i szybko rozmieszać.

Przyprawić do smaku, a po wlaniu do talerzy posypać natką pietruszki. By otrzymać mocniejszy, bardziej zdecydowany smak, do zupy, jeszcze w trakcie gotowania, dodać można sporą garść natki pietruszki. Będzie smacznie i zdrowo.

Receptura na 4 porcje

  • 30 dag średniej wielkości pieczarek
  • 1 litr bulionu grzybowego
  • łyżka masła
  • 0,15 l słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!