Tarta pieczarkowo-cebulowa

Tarta pieczarkowo-cebulowa

Tarta pieczarkowo-cebulowa z parmezanem

Ciasto: Mąkę przesiać, razem z masłem i solą posiekać nożem na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. godzinę).

Farsz: Cebulę i pieczarki pokroić, przesmażyć i doprawić do smaku (magi i pieprzem ziołowym), oprószyć mąką i chwilę dusić. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Przełożyć do foremki na tartę lub do tortownicy, wylepić nim dno i brzegi (brzeg powinien mieć wysokość ok. 1-2 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 min. Podpieczone ciasto wyciągnąć, nałożyć na nie farsz wymieszany z roztrzepanymi żółtkami i jeszcze raz włożyć do piekarnika (200 st. C) i piec 15-20 min., aż górna część się zrumieni. Wyjąć z pieca, oprószyć tartym parmezanem, podawać od razu.

Receptura na 4 porcje

Składniki Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • szczypta soli


Składniki Farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 200 g cebuli
  • 30 g masła
  • 3 żółtka
  • łyżka mąki pszennej
  • 20 g parmezanu
  • łyżeczka magi
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!