Faszerowane pieczarki z grilla

Faszerowane pieczarki z grilla

Faszerowane pieczarki z grilla

Z pieczarek odciąć i oczyścić ogonki, kapelusze odłożyć. Ogonki posiekać i obsmażyć na maśle z posiekaną cebulą. Dodać mąkę, majeranek i pieprz - wszystko wymieszać. Dolać wino, redukować do konsystencji gęstego sosu. Na końcu dodać szynkę i pietruszkę. Gotowym farszem nadziać kapelusze. Owinąć kapelusze w folię aluminiową, do każdego dodać odrobinę masła. Grillować na średnim lub małym żarze od 15 do 20 minut, w zależności od wielkości pieczarek. Po upieczeniu wyjąc z foli, podawać posypane świeżą pietruszką.

Receptura na 4 porcje

  • 16 średnich pieczarek
  • 50 g posiekanej cebuli
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 100 g posiekanej szynki gotowanej
  • majeranek, pietruszka zielona, szczypta pokruszonego pieprzu (do smaku)
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!