Kotleciki jagnięce w panierce z grzybów shitake z pikantnymi pieczarkami i dipem miętowo-limonkowym

Kotleciki jagnięce w panierce z grzybów shitake z pikantnymi pieczarkami i dipem miętowo-limonkowym

Kotleciki jagnięce w panierce z grzybów shitake z pikantnymi pieczarkami i dipem miętowo-limonkowym

Kotleciki pokroić wzdłuż kostki na kawałki, ok. 4 sztuki. Grzyby zmiksować z żółtkiem i bułką tartą, przyprawić do smaku. Na kotleciki nałożyć masę z grzybów i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok.10-12 min. Pieczarki pokroić na cztery części, wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać pokrojoną papryczkę chili (wcześniej usunąć pestki), chwilę podsmażyć, przełożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli. Gotową jagnięcinę ułożyć na pieczarkach, serwować z dipem miętowo-limonkowym.

Dip: Pokroić miętę, wycisnąć sok z limetki, wszystko wymieszać z jogurtem.

Receptura na 1 porcje

  • 100 g pieczarek
  • 100 g grzybów shitake
  • 150 g kotlecików jagnięcych z kostką
  • 1 żółtko
  • 50 g bułki tartej
  • sól, pieprz ziołowy (do smaku)
  • papryczka chili
  • łyżka oliwy z oliwek


DIP:

  • 100 g jogurtu greckiego
  • 4 listki mięty
  • 1/4 limonki
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!