Pasztet z pieczarek z orzechami laskowymi

Pasztet z pieczarek z orzechami laskowymi

Pasztet z pieczarek z orzechami laskowymi

Bułkę pokroić w drobną kostkę. Jaja roztrzepać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Do jajek dodać pokrojoną bułkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki (oczyszczone) w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i smażyć jeszcze ok. 8 min., od czasu do czasu mieszając. Pieczarki ostudzić. Dodać posiekaną pietruszkę, grubo starty ser, posiekane orzechy laskowe oraz masę z jajek i bułki. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą małej blaszki do pieczenia. Piec ok. 40 min., w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu pasztet ostudzić, pokroić w plastry. Najładniej prezentuje się na drewnianej deseczce, udekorowany żurawiną, ozdobami z ciasta francuskiego i przybrany orzechami.

Receptura na 4 porcje

  • 500 g pieczarek
  • 5 jaj
  • 15 dag bułki (np. kajzerki lub białego pieczywa tostowego)
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 duża cebula
  • 20 dag ementalera
  • 60 g masła
  • garść orzechów laskowych
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki zielonej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!