Pasztet z grzybów w sosie cumberland

Pasztet z grzybów w sosie cumberland

Pasztet z grzybów w sosie cumberland

Pasztet: Grzyby i cebulę pokroić w plastry, przesmażyć na oleju, połączyć z mielonym mięsem, dodać jajka, przyprawić do smaku, włożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 st. Celsjusza, w kąpieli wodnej, około 45-50 min.

Cumberland: Świeżo starty chrzan włożyć do miski, wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny, dodać żurawinę, musztardę, wino. Składniki wymieszać, przyprawić do smaku szczyptą soli i cukru.

Receptura na 4 porcje

Pasztet:

  • 150 g boczniaków
  • 150 g świeżych pieczarek
  • 150 g mrożonych podgrzybków
  • 150 g mrożonych borowików
  • 100 g cielęciny mielonej
  • 100 g cebuli
  • 2 jaja
  • pęczek natki pietruszki
  • czosnek
  • sól, pieprz


Sos:

  • 100 g żurawiny do mięs
  • 150 g pomarańczy
  • cytryna
  • 1/8 l wina owocowego czerwonego
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, cukier
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!